dijous, 15 d’abril del 2010

El Salt de Sallent (Sant Privat d'en Bas)


El dissabte 10 d’abril l’Edu, l’Anna la Cris i jo (Nogués), vam decidir fer el barranc Salt de Sallent. Aquest barranc es diferent dels que tenim per els pirineus, ja que el Salt de Sallent, tal com diu el seu nom es un Salt d’aigua d’uns 145m aprox partit amb 5 rappels, 15, 17, un volat de 35, 40 i 40 metres amb el xurret d’aigua al costat, que segons com bufa el vent et cau tot a sobre, sobretot al tercer i quart rappel.

Aquest barranc es trova a la Vall d’en Bas comarca de la Garrotxa, concretamente en el poble de Sant Privat d’en Bas.

Per aparcar el cotxe abans de començar a fer l’aproximació es té que entrar dins del poble i just pasar unes cases la carretera segueix amb una curva a mà dreta, pero a mà esquerra tens una pista que baixa, estreta i esfaltada, que amb 30 metres pases per un pon sobre del riu i aquest sera el caudal aproximat que portara el Salt de Sallent, ja que fins aquí te algun petit afluent. Poc despres de seguir aquesta pista, tindrem 2 camins de terra un a l’esquerra i l’altre que segueix recte. Agafarem el que va recte i poc despres ens trovarem amb una cadena, aquí deixarem els cotxes.

Passada la tanca començarem a caminar per la pista i al poc temps (10min aprox.) tindrem un corriol a mà esquerra en direcció Les Escaletes. Si ens pasem aquest caminet i continúem, creuarem un riuet, això vol dir que anem malament i tindrieu que recular. Al cap de poc de seguir el corriol 25min aprox, pasem per sobre del riu amb uns mini blocs de pedres i el Salt de Sallent ens queda a dalt del caudal. Seguim pujant ara intensament cap amunt i al cap d’uns 20min, sortirem a una esplanada, baixant a mà esquerra tindrem l’inici del barranc.

Des de l’inici del baranc tenim unes vistes espectaculars de la Vall d’en Bas.

El primer rappel, es trova a l’esquerra sota d’un arbre.

El primer Rappel es de 15m que ens deixa en un balconet, pero la reunió està sota del balconet, tot està equipat de P..M.. capacitat per a 3 persones, com a molt 4. El segon rappel fa 17m molt fàcil, que ens deixa a la tercera reunió. Rappel de 35m volat i amb pendul final. Aquest rappel és el més tècnic i espectacular. No aconsello baixar solament amb el vuit, ja que si el baixes amb simple tens que fer molta força. Millor baixar amb shunt i vuit o amb un puny ja que al final del rappel quedes penjat a 80m. Aquesta feina li vaig deixar a l’Edu, jaja... Despres del volat tenim el quart rappel de 40m que l’Edu va pillar amb la cascada ja que el vent va canviar de direcció i li va caure tota l’aigua a sobre. Aquest mateix rappel va perdent verticalitat i ens deixa en el cinqué rappel de 40m que ens deixa a la primera badina del barranc (tierra firme). Ara ens toca un mini caos fins l’ultim rappel de 30m amb una nova badina. Poc despres ja ens deixa en el camí de l’inici. Solament tindrem uns 30min fins el cotxe (tot baixada).

Es el primer barranc amb un SALT d’aigua amb més de 100m que he fet mai i va ser espectacular.

Repito seguro!!!!

Jordi Nogués