dijous, 10 de desembre del 2009

Barranc Lapazosa 18/11/2009

Aprofitant el viatge que ens havia portat fins a terres Aragoneses per finalitzar el nostre Curs d'hidrologia vam decidir tancar el cap de setmana amb un tercer i ultim barranc el Lapazosa. Vam passar la nit al parquing de la casa rural de Bujaruelo, una nit freda i amb molt d'aire en va fer pendre la decisió de que no matinar gaire. A les 9 del matí vam decidir obrir els ulls i possar fil a l'agulla, però...on està el sol? no vam tenir en compte que la ubicació de la vall ens era desfavorable per poder apreciar els matiners raigos solars, vaya rasca companys -1ºC. La nostre intenció era fer cafè amb el fogonet però vam acabar al bar de la casa rural esmorzant tranquilament. A les 10 preniem el camí d'ascensió cap a l'inici del barranc amb infinitat de capes de roba. Un camí molt ben senyalitzat ens va portar en apenes 45 min a l'inici del nostre objectiu, però no ens va agradar gens el que vam veure a continuació, hi havia infinitat de petits bassiots d'aigua amb una fina capa de gel, un calfred va recorre la nostre espina dorsal, nanuuu avui patirem de valent. I tant que vam patir nomes començar vam haber de mossegar-nos la llengua per poder enfundar-nos els neoprens xops dels barrancs del dia anterior.
Just avanç de començar el primer rappel vam poder saludar alguns raigs solars però l'alegria va durar poc, el barranc comença amb una part bastant engorjada on el raigs solars no eren gaire benvinguts. La veritat es que les primeres dues hores de descencs van ser un patiment, cada vegada que tocavem l'aigua aviem de sortir disparats, no notavem ni les mans n'hi el peus i avegades erem incapaços de montar i demontar els rappels. No va ser fins a la part final que era molt mes oberta i amb el sol just el davant on vam començar a disfrutar com a nens petits. Llastima que era el final. Una experiencia que ens va deixar glaçats.
Acces:
Anirem fins a Torla creuarem el poble i ens dirigirem fins al parc d'Ordesa i el Mont Perdut fin a trobar una desviació a mà esquerra (Pont del Navarros) cap a Bujaruelo. Continuarem per una pista fins arribar a un refugi i a una zona d'acampada, aqui aparcarem el cotxe.

Aproximació:
Crearem el riu per un pont de pedra i seguirem un cami forestal indicat com a Collado de Bujaruelo fins arribar a una zona alpina. despres de 40 o 45 min i passada la segona torre d'alta tensió tindrem el caudal del riu a mà esquerra nosaltres mateixos triarem la millor opció per accedir al barranc.

Descens:
El barranc té dues zones clarament diferenciades, una primera molt encaixonada on predomina la roca, es bastant acuatic i té una succesió de rappels dentre 10 i 20 metres. La segona a diferencia de la primera es molt mes oberta i alpina, plena de vegetació, mes concretament d'avets on el rappels començen a ser menys tecnics però mes alts, d'entre 30 i 35 metres. Es un barranc que té de tot, salts, tobogans... però cal estar al lloro, demana un previ estudi de caudal i coneixement de la zona per poder fer segons quines coses. Totes les ressenyes remarquen molt una marmita trampa d'uns 4 metres, nosaltres la vam trobar plena tot i que el caudal era bastant escas, cap complicació. No cal que digui que es molt fred, ideal per fer a l'estiu.
Retorn:
No té cap secret, al finalitzar al barranc arribas novament al cami que et porta fins al pont de pedra que creua el riu, per cert pels que no n'hagin tingut prou es pot fer un saltironet des del pont.
Aproximació: 45 minuts
Descens: 3 hores
Retorn: 10 minuts


by Bladé

5 comentaris:

JAUME ORS ha dit...

... molt bé Blade, estar clar que tu ets el representa a l´aigua de tot el GEAMM !!! Una abraçada.

Ther ha dit...

Està clar que en Blade és la secció barrancs del GEAMM!! Felicitats crack! i recorda que tens un nou admirador!!!

Unknown ha dit...

Molt bé Blade! un altre a la saca!. Però ara demostra als teus companys que tb saps fer piades d'escalada, que n'hi ha unes quantes a la cua. je je.

Petons!

Jordi Bladé ha dit...

Ther, un nou admirador?? ara no et pillo!!

Anònim ha dit...

Nanuuu!!!
Pro quina rask que futia en aquest barranc, pa morirse.
I ja pots fer el millor video de l'any "Barrancs 2009" sera per barrancs aquest any...
P.D: Avui toca quintajar!!!